11 Jan 2012

Samuel Gawith - Commonwealth

Tutun : virginia, latakie
Aspect tutun : ribbon
Aroma : english
Tărie : ridicată
WAF : scăzută
Prezentare : cutie 50 de grame

O mixtură english de manual, în care (potrivit producătorilor) proporţia de tabacuri ar fi de 50/50, ceea ce la prima vedere pare destul de mult. Latakie, latakie, dar nici chiar aşa. Şi totuşi, deşi prezentată ca un un amestec intens, puternic, un full strength mixture, Commonwealth de la Samuel Gawith nu este nici apăsător, nici nu produce transpiraţii sau sughiţuri. Este un tabac foarte bun, bine prelucrat şi cu proporţii bine gândite ca să placă de la primele fumate. 

Destul de umed în eleganta cutie de 50 de grame, Commonwealth se prezintă vizual ca o împletire de fâşii mărunte cafenii închis şi aproape negre, de virginii coapte şi latakie cipriotă. Olfactiv anunţă o experienţă memorabilă din start, cu acea aromă intensă de latakie, de foc de tabără, răşină arsă, un pic de piele nou tăbăcită. Mirosul clasic, dificil de descris, imposibil de uitat şi de ignorat atunci când te-ai obişnuit cu el. După o uşoară aerisire arde bine, fără să fie nevoie de reaprinderi dese, şi fără să apară înţepături sau condens. 

Gustul de Commonwealth, mai ales după prima treime a pipei, surprinde tocmai prin robusteţe. Un fum plin, dens, surprinzător de rece dacă nu te lăcomeşti să pufăi fără încetare, în care alternează aroma catifelată şi puternică de latakie, cu notele sale de afumat şi conifere, cu dulceaţa un pic acidă, dar prezentă, a virginiilor bine lucrate. Unul din acele tutunuri english la care ajungi după ceva experienţă în domeniu, de la care nu te aştepţi la o fumată deosebită, şi care te surprind mai mult decât plăcut în final.

Commonwealth este una dintre mixturile foarte reusite purtând marca Samuel Gawith, un amestec în care latakia este inspirat susţinută de virginii, pentru un english clasic şi de recomandat. Cine doreşte să descopere şi să înţeleagă mai bine ce-i cu plăcerea pentru mirosul de latakie, atât de diferit de cireşele sau vanilia atât de stereotip asociate pipei, ar putea începe de aici. Cu grijă însă. Chiar dacă pare o mixtură uşoară, prietenoasă, are o doză suficient de mare de vitamina N cât să te penalizeze dacă, biruit de poftă, ajungi să te lăcomeşti. 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...