16 Jan 2010

Peterson : Irish Flake  


Tutun : Virginia, Burley, Kentucky

Aspect tutun : flake

Aroma : tutun natural

Tarie : foarte ridicata

WAF : netestat

Prezentare : cutie de 50 grame

Tutunurile Peterson mi se par cea mai buna optiune din ce se gaseste la noi, chiar daca nu sunt foarte incantat de aromaticele lor. Sunt fan declarat University Flake (primul meu flake :) ) am fumat cu placere Old Dublin, incerc sa inteleg mai bine Irish Oak (recomandat de Molia) si nici Sherlock Holmes nu a fost deloc rau. Fata de alte mixturi si marci aparute prin putinele tobacco-shop-uri, Peterson sunt la ani distanta. Iar daca nu vrei aromatice (de multe ori de calitate indoielnica) sunt cam singura alegere. Si nici pretul nu este deloc rau. Cum au aparut recent si la noi Irish Flake si Peterson Perfect Plug, Mos Craciun mi-a adus cate o cutie din fiecare. Nu m-am grabit, abia dupa sarbatori am fumat prima oara Irish Flake.

Cutia dreptunghiulara este plina cu flake-uri inchise la culoare, cu textura marmorata de mici pete aurii, putin umede, perfect egal si riguros taiate, mirosul de tutun natural fiind surprinzator de puternic. Imi aminteste de University Flake, dar mai plin, mai intens, mai mult cu note de piele decat cu cele fructate. Am luat un flake, aerisit un pic mai mult, pus intr-un Butz Choquin pe care il folosesc doar pentru flake-uri fara latakie. S-a aprins un pic mai greu decat ma asteptam, poate trebuia sa il mai las la uscat, dar a pornit pana la urma. Gustul Irish Flake este asa cum ma asteptasem : tare, plin, complex. Aroma puternica de virginie bine prelucrata, densitatea de Kentucky, acel strop de savoare care este Burley, toate intr-un potpuriu care te face sa visezi si te incurajeaza sa tragi din nou si din nou. Este un tutun greu, pentru care iti trebuie ceva experienta, altfel ti se va parea prea mult.

Zudo ma avertizase din start ca este un tutun tare. Chiar foarte tare. Dar nu ma asteptasem la asa ceva. Am patit-o prima data cand am fumat Nightcap. La fel cand am incercat 1792 de la Samuel Gawith. Insa departe de Irish Flake. Dupa un sfert de pipa deja ma luase ameteala, ma trecusera toate apele, aveam stomacul strans si capul mi se invartea ca un carusel imaginat de Stephen King. Plus ca incepusem sa tremur. Ai senzatia ca iti fumezi pipa si te loveste in plin o locomotiva in plina viteza. Sau stai la un concert Motorhead mult prea aproape de boxe (experienta personala). Chiar daca imi placea gustul, am facut o pauza mai lunga, fumand restul pipei in reprize, de-a lungul zilei. Mirosul in camera nu este foarte placut, din fericire de fiecare data am apucat sa aerisesc bine camera inainte ca sotia sa se intoarca din oras. Am reusit peste cateva zile sa fumez o jumatate de flake pana la capat. Delicios, dar aveam deja mai multa nicotina decat sange.

Concluzii : nu este clar un tutun pentru incepatori sau unul pe care l-as putea fuma prea des. Este un tutun flake foarte bun, cu un gust matur si complex, dar cumplit de tare, cel putin pentru mine. Cred ca va dura mult timp pana cand voi termina cutia. Mi-am propus sa fumez Irish Flake doar dupa o masa zdravana, eventual seara, pentru ca dupa atata nicotina nu cred ca as mai fi in stare de ceva. Recomandat celor care vor un gust bun si o doza enorma de nicotina.

2 comments:

Atreides said...

Am intalnit si eu locomotiva. Dupa nenumarate aromatice mi se pare senzational.

Atreides said...
This comment has been removed by the author.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...