21 Jul 2007

Queen Will Be Crowned – 9 Septembrie 1973


Inaugurez astfel o noua rubrica, dedicata inregistrarilor neoficiale Queen, mai exact concertelor care dintr-un motiv sau altul exista doar ca bootleg-uri, fara prea mari sanse de a deveni discuri oficiale. Primul concert ales este “Queen Will Be Crowned”.

“Queen Will Be Crowned” a fost inregistrat de BBC pe 9 septembrie 1973 la Golders Green Hippodrome din Londra si este cel mai vechi concert Queen disponibil pana in prezent, integral (si nu, orice s-ar spune, Keep Yourself Alive nu a facut parte din playlist). Calitatea este excelenta, concertul fiind transmis in mai multe randuri la BBC.

Intre piese prezentatorul de la BBC vorbeste despre Queen ca despre “one of the brightest new bands around” sau “very fine bunch of lads”, il prezinta pe John Deacon drept “Deacon, John” si aminteste de speculatiile privind folosirea sintetizatorului la inregistrari (ceea ce nu avea sa se intample pentru ani buni, pana la The Game din 1980).

Inregistrarea unui concert intreg pentru BBC, dupa doar un album, era o sansa imensa pentru orice trupa a vremii, iar Queen a inteles sa profite, oferind versiuni foarte reusite ale pieselor Son and Daughter (una dintre cele mai bune auzite vreodata), See What a Fool I’ve Been (mai putin cunoscuta, foarte populara in primii ani alaturi de Hangman) si un medley rock ‘n’ roll, foarte bine pus in valoare, care avea sa fie mult timp standard pentru setlist-ul Queen, revenind si in Magic Tour. Concertul are si o alta surpriza, piesa de final, Bama Luma Bama Loo, o alta raritate care nu a fost vreodata inregistrata in studio. Este interesanta coeziunea care exista deja intre membrii trupei, desi petrecusera relativ putin timp impreuna si lansasera doar Queen I pana atunci. Freddie straluceste mai ales in Liar si in medley. Este interesant ca inca de atunci se mergea pe ideea de medley, cateva cover-uri cantate unul dupa altul, ulterior medley-ul fiind pastrat pentru piesele Queen, cover-urile fiind pastrate pentru encore. Se fac puternic simtite influentele, mai ales Led Zeppelin si Hendrix.

Un concert excelent din toate punctele de vedere si un foarte bun inceput pentru cei care incearca sa descopere cum suna Queen cu peste 20 de ani in urma. Recomandat atat fanilor cat si celor care asculta ocazional trupa.

Nota : copertile bootleg-urilor prezentate provin de pe site-ul www.queenbootlegs.nl , unul dintre cele mai bune de gen ( si da, sunt postate cu acordul proprietarului site-ului).


Piese :

01. Procession
02. Father To Son
03. Son And Daughter
04. See What A Fool I've Been
05. Ogre Battle
06. Liar
07. Jailhouse Rock
Shake Rattle And Roll
Stupid Cupid
Be Bop A Lula
Jailhouse Rock(Reprise)
08. Big Spender
09. Bama Lama Loo

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...