31 Jul 2007

Flash in Frankfurt - 14 Decembrie 1980

Turneul pentru promovarea albumului The Game mi s-a parut intotdeauna unul de tranzitie. Publicul incepuse sa se obisnuiasca, desi cu greu, cu noua imagine a lui Freddie, iar numarul pachetelor cu aparate si spuma de ras trimise pe adresa fan-clubului incepuse sa scada. E adevarat ca The Game a indepartat destui vechi fani, dar in egala masura a atras altii.

"Flash in Frankfurt" este unul dintre ultimele concerte din 1980, desfasurat in Frankfurt, Germania, la Festhalle, pe 14 Decembrie 1980. Un concert bun, aparut in doua variante de bootleguri (una completa, dar de o calitate foarte slaba si alta incompleta, dar de o calitate foarte buna). Versiunea prezentata aici este cea de a doua varianta. Calitatea este aproape foarte buna, dar publicul se aude foarte tare, John Deacon aproape deloc, iar vocea lui Freddie, desi puternica, are in anumite locuri caderi stridente, datorate inregistrarii. Tracklistul este standard pentru turneu, cu o exceptie importanta : Imagine, piesa lui John Lennon, un interesant tribut adus muzicianului ucis cu cateva inainte. In ziua de 8 decembrie 1980, cand Lennon era asasinat de un admirator dezaxat, Queen sustinea un concert la Wembley Arena din Londra. Imagine apare pentru prima oara in setlist pe data de 9 decembrie 1980 (tot pe Wembley), pe 14 decembrie si in ultimul concert al turneului, pe 18 decembrie 1980.
Varianta lui Freddie este exceptionala, in ciuda calitatii nu foarte bune a inregistrarii, si este emotionant simplul gest. Din pacate din inregistrarea pe care o am lipsesc multe dintre comentariile facute de Freddie, ceea ce lasa impresia unei slabe interactiuni cu publicul. Lipseste si piesa Sheer Heart Attack, disponibila in prima varianta, cea completa, dar de o calitate infioratoare.

Dupa un inceput clasic, cu Jailhouse Rock, We Will Rock You Fast, Mustapha a capella si restul, un debut destul de lipsit de forta, trupa incepe sa se "incalzeasca".

Dupa Get Down Make Love Freddie incurajeaza publicul "We're gonna have some fun tonight". Urmatoarea intrebare, care s-a repetat pe tot parcursul turneului, este deja clasica "What do you think of my moustache ? A lot of people hate it, you know what I mean ? I don't give a shit. I don't give two fucks, actually". Dupa ce aplauzele si urletele se potolesc, Freddie continua "What are we gonna do now ? Yes, we're gonna do another song from the album The Game, this features Brian May on the piano. It's a song he wrote, it's called Save Me". Amuzant este ca in primele masuri Freddie pierde ritmul si sare doua cuvinte, dar restul merge perfect.





Fat Bottomed Girls este introdusa de Freddie "It's fucking hot in here, I'll tell you. We're gonna do something that's dirty right now, a song that's dirty, what do you think of this ? You want some of this ? It's a song of great big tits and arses, I think you know it. Are you ready ? Are you ready ?". O versiune clar mai buna decat cea de studio, dar nu cea mai buna.

Inainte de Love of My Life, Brian May declara ca publicul este cel mai bun din tot Occidentul : " So you're probably the best audience in the Western world, the loudest anyway. This is gonna be good, I tell you, you're gonna sing this pretty good. It's called Love of My Life". Dialogul trupa - public pe aceasta piesa a fost intotdeauna exceptional, chiar daca mai tarziu Freddie avea sa profite de cele cateva minute pentru a-si odihni vocea, lasand sala sa cante. Rezultatul este si de aceasta data impresionant, iar Freddie reuseste o performanta similara cu cea de pe Live Killers. Urmeaza surpriza serii, Imagine, intr-o varianta impecabila, in pofida calitatii mediocre a inregistrarii pe aceasta portiune (paradoxal). Freddie alege o varianta fara pian, aproape a capella, si este incredibil sa il auzi cantand o piesa mare, in maniera sa. Reactia publicului este isterica.
Dupa cateva minute de solo si un medley Flash, se trece la Crazy Little Thing Called Love, apoi la Bohemian Rhapsody, perfecta. Pur si simplu perfecta, in registrul mai jos care va deveni uzual, dar plina de forta. Este greu de crezut ca in 1980 Freddie putea sa se joace astfel cu vocea, dupa mai bine de o ora de concert, chiar daca era departe de falsetto-urile care devenisera o amprenta atat de personala. Si ca dupa aceea sa ai si forta pentru Tie Your Mother Down, este de respectat. Another One Bites the Dust nu mi-a placut niciodata in exces, iar versiunea din "Flash in Frankfurt" este slaba : basul se aude groaznic, Brian May la fel. Potrivit unui review, la We Will Rock You (slow), Freddie ar fi aparut purtat pe umerii lui Darth Vader (idee la care s-a renuntat ulterior din cauza protestelor lui George Lucas), dar nu sunt sigur. Exista fotografia de pe coperta bootlegului, dar nu sunt convins ca este din 14 decembrie 1980. Oricum, scena cu Darth Vader a avut loc, insa nimeni nu stie exact cand. Final de concert cu We Are the Champions si GSTQ, nimic iesit din comun


Piese de rezistenta : Imagine, Mustapha (versiune completa), Death on Two Legs (cu o energie care aminteste de 75 - 76, dar fara introducerile savuroase, desi vocea lui Freddie din aceasta perioada este perfecta pentru piesa), I'm in Love with my Car (versiune mai buna decat cea de pe Live Killers, Save Me (pana acum nu am intalnit o versiune live care sa ma dezamageasca), We Will Rock You (fast version), Now I'm Here (cu Dragon Attack intercalat) si Bohemian Rhapsody.


Concluzii : este un concert recomandat doar fanilor trupei. Queen nu a fost "at the peak" in aceasta seara, iar calitatea lasa de dorit, asa ca este greu de crezut ca un ascultator obisnuit va gusta prea mult "Flash in Frankfurt". Concertul rezista prin Imagine, in prima aparitie. Dar cam atat, in rest este mediu.

Piese :

CD 1

01. Intro
02. Jailhouse Rock
03. We Will Rock You (Fast)
04. Let Me Entertain You
05. Play The Game
06. Mustapha
07. Death On Two Legs
08. Killer Queen
09. I'm In Love With My Car
10. Get Down Make Love
11. Save Me
12. Now I'm Here
13. Dragon Attack
Now I'm Here (Reprise)

CD 2

01. Fat Bottomed Girls
02. Love Of My Life
03. Imagine
04. Drum Solo
Guitar Solo
05. The Hero (Intro)
Flash
The Hero
06. Crazy Little Thing Called Love
07. Bohemian Rhapsody
08. Tie Your Mother Down
09. Another One Bites The Dust
10. We Will Rock You
11. We Are The Champions



Poze concert : www.queenconcerts.com

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...