23 Jul 2007

Electric Magic - 9 August 1986



Ultimul concert Queen cu Freddie. A avut loc pe 9 august 1986 pe Knebworth Park, Stevenage, England, aparand ulterior pe mai multe bootleguri, cel mai cunoscut fiind "Electric Magic". Inregistrarea este completa, fara intreruperi, calitate excelenta (suna aproape la fel de bine ca Wembley 86), fiind unul dintre cele mai bune concerte din Magic Tour. Personal, il consider chiar peste Wembley sau peste concertele din Berlin, Budapesta sau Madrid din acelasi turneu. Initial, Magic Tour ar fi trebuit sa se termine prin concertul din 5 august 1986, din Marbella, Spania, dar reactia publicului la cele doua concerte de pe Wembley (11 - 12 iulie 1986) a facut ca trupa sa anunte concertul de final pentru turneu. Cum Wembley Stadium nu era disponibil, s-a ales Knebworth Park si in final concertul a avut peste 125.000 de spectatori (potrivit altor surse peste 150.000). Ultimul concert Queen in formula de aur a fost marcat si de o tragedie. Un fan de 21 de ani a fost injunghiat in timpul concertului, murind inainte de sosirea ambulantei. Freddie a fost puternic afectat, declarand chiar ca nu avea sa mai sustina alt concert. Din pacate, nu acesta avea sa fie motivul.



"Electric Magic" este unul dintre cele mai populare bootleguri Queen, fiind un concert exceptional (vocea lui Freddie este parca mai buna decat in alte concerte din Magic Tour) si timp de aproape doua decenii s-a vorbit de existenta unei inregistrari video, care ar urma sa fie lansata oficial. Din pacate pentru entuziasti, cu exceptia unui fragment de circa 10 minute, concertul nu a fost inregistrat video, existand deja materialul care avea sa devina Wembley 86. Mai mult, membrii trupei (cu exceptia lui Freddie) nu banuiau ca va fi si ultimul concert. Exista totusi o inregistrare video, de calitate medie, facuta de un fan, care a filmat ecranele de pe scena. In lipsa de altceva …


Playlistul este cel obisnuit pentru Magic Tour, fara surprize, dar interpretarea este cu adevarat exceptionala. Cele mai bune piese sunt Is This The World We Created (o versiune chiar mai buna decat cea de la Live Aid), Under Pressure, Who Wants to Live Forever (desi Freddie "merge" mai jos decat in trecut) si un energizant Hammer to Fall. In rest, nimic neobisnuit : medley-ul rock 'n' roll, promisiunea lui Freddie ca trupa nu se va desparti si vor ramane impreuna "until we fuckin' die", interactiunea cu publicul. La final John Deacon isi distruge bass-ul, moment care apare si in documentarul Magic Years.

Un final exceptional pentru turneele uneia dintre cele mai bune trupe din istorie. Daca Freddie stia deja sau nu ca este seropozitiv si ca este posibil sa fie ultimul turneu, este greu de spus. Oricum, se pare ca anuntase ca nu are de gand sa mai continue turneele in acelasi stil.

Piese :

CD 1

01. One Vision
02. Tie Your Mother Down
03. In The Lap Of The Gods...Revisited
04. Seven Seas Of Rhye
05. Tear It Up
06. A Kind Of Magic
07. Vocal Improvisation
08. Under Pressure
09. Another One Bites The Dust
10. Who Wants To Live Forever
11. I Want To Break Free
12. Impromptu
13. Guitar Solo
14. Now I'm Here

CD 2

01. Love Of My Life
02. Is This The World We Created?
03. You're So Square
04. Hello Mary Lou
05. Tutti Frutti
06. Bohemian Rhapsody
07. Hammer To fall
08. Crazy Little Thing Called Love
09. Radio Ga Ga
10. We Will Rock You
11. Friends Will Be Friends
12. We Are The Champions
13. God Save The Queen
14. Farewell Announcement
Foto concert : www.queenconcerts.com

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...