5 Jan 2015

McClelland - Frog Morton

Tutun : virginia, latakia
Aspect tutun : ribbon
Aroma : oriental spre english
Tărie : medie
WAF : mediu
Prezentare : cutie metalică de 100 grame

Pe vremurile demult apuse când începusem cătinel să descopăr ce și cum când vine vorba de tutunuri, și începeam cu inocența debutantului să pricep că nu tot ce miroase a vanilie ar fi recomandat a se numi tabac, această serie cu broscuța era un soi de etalon. Citeam despre ea - deși rezonanța tolkiană a numelui nu m-a atras, nefiind un fan (probabil din cauza supra-expunerii) - cu un soi de emoție altoită cu venerație, genul ”ce bine ar fi dacă aș găsi așa ceva”. Tutun cu broscuța fumătoare în mlaștina sa, elegantă și înzestrată de regulă cu modelul de pipă dorit mai ales când nu ai prea multe, sau pregătindu-se pentru o seară în oraș, sau pentru câteva zeci de minute de relaxare batracianică. Fumat mult mai târziu, pe la întâlnirile PCB, a fost așa cum mă așteptam. Foarte bun. Spre excelent. Și când ai o cutie de 100 de grame la dispoziție pentru analiză, degustare și risipă - totul e fum la final - ajungi să ai o relație destul de strânsă cu domnul Frog Morton.



Mixtura pentru care a fost nevoie de patru ani de încercări și variate procentaje este alcătuită simplu până la banal din latakie și virginii, fără vreun alt adaos exotic. Simplu, brutal de simplu, dar tare ușor de ratat, și vine un pic umed într-o cutie albă. Pe latura ei broasca-blazon fumează tacticoasă. Pufăie pe o buturugă plutitoare, în mijlocul bălții și cu delicii în plină zi, papion asortat cu pantalonii, pantofi lipsă, jiletcă roz în picățele și o haină tare elegantă pentru un senior oac-oac. Odată deschisă cutia aroma este intensă și atât de plăcută, afumătură cu un substrat anunțat de dulceață. Puzderie de latakie neagră-lucioasă în firicele de antracit și virginie moale, aurie, se anunța ca un tabac întunecat și teribil de puternic, genul de amestec sufocat de vitamina N ce aduce imediat un soi de neplăcută amețeală. 

Dimpotrivă, Frog Morton este un tabac blând și plin, catifelat și prietenos chiar cu un debutant, arde bine și egală fără acele bolboroseli și înțepături de limbă ce fac onorul multor tutunuri mai ușor de găsit. Gustul se menține egal și delicios pe toata perioada fumatei, inteligent alternând aroma de latakie, atât de nesuferită nefumătorilor, cu cea dulceagă și seducătoare de virginie, în proporții ce mi-au amintit de un vechi Dunhill, Early Morning Pipe, doar ceva mai interesant. Este genul de tutun ”english”, să-i spunem (pentru a nu intra într-un spațiu atât de restrâns iar în dihotomii tobacciene) pe care l-aș recomanda cu dragă inimă ca tutun de toată ziua ori ca amestec de ocazie, mai ales că nici mirosul lăsat în încăpere nu este tocmai oribil pentru cei ce-și refuză asemenea plăceri. Relativ lejer ca încărcătură nicotinică, lesne de alternat mai multe pipe în spațiul strâmt al fiecărei zile, ceea ce a și dus la grabnica dispariție a cutiei de Frog Morton. Dar cum broscuța mai are și alte încarnări, unele cu un plus generos de oriental, timp și bani să fie.

Frog Morton
de la McClelland este un tutun cu destulă latakie cât să se simtă din plin fără a domina nemilos proporția, rețetă inteligentă și inspirată în onestitatea ei și genul pe care îl poți fuma cam oricând și oriunde. Recomandat. Ca experiență și gust obligatoriu. 

Foto: http://www.uptowns.com

2 comments:

Stefan Dinescu said...

Frumos scris! Inca nu putem primi tutun din SUA dar pe vremea cand se putea, tin minte ca imi trecusera prin pipa Frog Morton goes to town, on the Bayou si inca un sortiment, din aceeasi categorie: Mississippi Mud, un bucatoi de tutun ce mi-a fermentat in cutie si cand am tras de inelul tip cutie de arahide, a bubuit de m-am speriat ....

Cinabru said...

Mulțumesc. Nu le-am încercat pe celelalte Frog Morton, dar s-ar putea să le încerc. Eu le-am găsit pe okazii, de unde și cum nu am idee. Sună interesant Mud-ul, și cred ca a fost un moment Kodak la deschidere. La Frog Morton o să iau probabil ceva și cu oriental, parcă mi-e poftă de așa ceva.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...