10 Apr 2012

Vincent MANIL - Réserve du Patron

Tutun : kentucky 
Aspect tutun : shag
Aroma : parfumată, un pic florală
Tărie : ridicată
WAF : mediu
Prezentare : pachet 250 grame

Prima dată când fumez un tutun belgian. Mai mult decât atât, un tutun tradiţional, fără aditivi, un kentucky (după tobaccoreviews.com) în tăietură măruntă, de tip shag, ce mi-a adus aminte de arhicunoscutul Clan. Am primit o mostră din această raritate de la Humidor (mulţumiri şi pe această cale) alături de un ”bouchon” produs tot de Vincent Manil. Despre acesta, chiar un tabac deosebit ca prezentare, când îi va veni rândul. 

Din ce am citit pe forumul PCB, tutunul vine ambalat unui pachet de unt, dreptunghiular, învelit în staniol auriu şi cu eticheta producătorului, cu grafica unei căsuţe provinciale, ascunsă pe jumătate de un lan de grâu (sau altă cereală). Este surprinzător de uscat, dar am înţeles că umidificarea îi strică, paradoxal, gustul. Elastic, pufos, tăiat în fire care se prind unele de altele, de un brun deschis, are un surprinzător miros floral, deschis, uşor, deloc de tutun. Mi-a fost iniţial puţin teamă să nu fie un tabac uşurel, aromatizat. Dar deja fusesem avertizat că prima impresie olfactivă este foarte departe de realitate. Se aprinde mai mult decât uşor, poate şi din cauza lipsei de umiditate, şi iniţial primele fumuri nu sunt pe cât de plăcute m-aş fi aşteptat. Pare un tutun prea simplu, prea puţin prelucrat, un soi de tabac insuficient prelucrat. Arde însă foarte bine, şi după doar un minut gustul se transformă într-una dintre cele mai bune mixturi pe care le-am încercat vreodată. Şi au fost destule până acum. 

E un tutun masculin, puternic, cu o doză mai mult decât generoasă de vitamina N, un gust natural şi deosebit de intens. Gust de tutun natural, fără chimicale, fără adaosuri, fără nimic în plus. Delicios, cu uşoare note dulcegi pe la jumătate. Mai mult, înţeapă lejer limba, dar nu ca un aromatic suprasaturat de aditivi şi arome artificiale, ci acele pişcături delicioase produse de perique. Asemănător, oricum. Arde egal, gustul se menţine până la sfârşit, şi produce dependenţă de la prima fumată. Îţi lasă la final senzaţia că mai ai nevoie de o pipă, şi încă una, şi încă una, dar e clar că Réserve du Patron nu poate fi genul de tabac pe care să-l fumezi în fiecare zi. 

Réserve du Patron este un tutun de excepţie, din toate punctele de vedere. Categoric, ai nevoie de experienţă şi mai ales de pasiune pentru tutunurile naturale, tradiţionale (chiar dacă nu voi spune vreodată nu unui aromatic) pentru a-l aprecia la adevărata valoare. Jur că atunci/dacă voi câştiga vreodată o sumă suficientă la Loto voi cumpăra fabrica lui Vincent Manil. Pentru mine. Doar pentru mine. Monopol pe tot ce produce. 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...