5 Feb 2012

Warhammer - Chaos in the Old World

Prima dată când un boardgame foarte bine cotat pe boardgamegeek.com nu m-a impresionat în exces. Sunt sigur că l-aş fi apreciat mai mult dacă eram familiarizat cu Mythos-ul Warhammer, dar e încă unul dintre lipsurile pe care promit să le corijez. Şi tot promit. Cei cu care l-am jucat, pasionaţi de Warhammer, au fost încântaţi de implementarea personajelor şi poveştii centrale în joc. Tot ce mai ştiam vag e că existaseră câteva jocuri pe PC, cu mulţi, mulţi ani în urmă, între care un strategy asemănător cu Panzer General şi care mi-a consumat ceva timp, dar nimic mai mult. Se joacă în 3-4 jucători, după numărul de facţiuni. Noi l-am jucat în trei, dar ceva mai greoi pentru că nu ştiam regulile decât vag. Presupun că experienţa aduce un plus de amuzament. Repet, poate că fiind pasionat de Warhammer vei găsi Chaos in the Old World un joc mult mai interesant.


Prezentare: surprinzător de frumos, cu o tablă de joc elegantă şi bine desenată, împărţită în regiuni din universul Warhammer, fiecare cu o anumită valoare (de la 1 la 5). Dar despre aceasta mai încolo. Un set de Chaos Cards, cu o grafică minimalistă şi foarte reuşită, cinci zaruri, peste 175 de tokene de diverse genuri şi valori, patru dials folosite pentru a marca avansarea în clasament, patru Power Sheet care îţi dau toate informaţiile de bază despre personajul ales, proprietăţile de bază, valoarea token-elor, atac, apărare, etc. Şi atracţia maximă, cel puţin pentru un neofit când vine vorba de Warhammer, 45 de miniaturi reprezentând cele patru ”rase” din joc, cei patru ”Gods of Chaos” - Knorne (cu care am şi jucat), Slaanesh, Nurgle şi Tzeentch. Fiecare cu slăbiciunile şi avantajele sale şi, cel mai important, alt stil de joc pentru a putea câştiga. Miniaturile sunt destul de mici, cred că ar arăta incredibil vopsite (au culoarea fiecărei ”tabere”) şi parcă arată cu totul altfel un joc în care foloseşti figurine în loc de cartonaşe. Un mare plus pentru aspectul general.



Reguli (un synopsis): la prima vedere haotice, în final o mecanică destul de simplă şi uşor de pus în practică după ce o înveţi. După ce îţi alegi un zeu al haosului primeşti un număr de figurine. Se pun pe tablă, una pe tură, având un cost de mana (fiecare facţiune are un număr de puncte de mana, ce se regenerează la începutul turei). Ai cultişti, care produc ruination (un fel de resursă), warriors (pentru atac) şi un zeu (cea mai puternică unitate). Poţi folosi Chaos Cards în fiecare tură, ce răstoarnă adesea o situaţie aparent bine definită. Exemplu: un teritoriu, două facţiuni cu unităţi care se pregătesc pentru battle, una dintre ele net inferioară. Aceasta poate folosi un Chaos Card ce suspendă lupta în acea zonă pentru o tură, poate aduce unităţi noi sau le poate muta pe ale adversarului. Doar un exemplu. Un teritoriu poate fi dominat, atunci când numărul tău de unităţi sau atacul total depăşeşc apărarea zonei. Sau poate fi corupt, când cultiştii adaugă un număr de tokens pe tură. Fiecare acţiune reuşită îţi adaugă un număr de puncte, cel care obţine primul 50 fiind câştigătorul. Ceea ce nu este deloc uşor. Există şi un număr de cărţi de upgrade, care aduc unităţilor şi zeului abilităţi noi, cruciale  mai târziu.


Mai poţi câştiga îndeplinind anumite sarcini specifice fiecărei facţiuni şi rotind aşa-numitele Threat Dials, în sensul acelor de ceas. La un anumit punct ajungi la final şi ai câştigat. Knorne, de exemplu, rotea dial-ul de fiecare dată când reuşea să ucidă unităţile adversarului. 

Concluzie: Chaos in the Old World a fost un boardgame interesant, destul de tensionat şi cu răsturnări de situaţie adesea spectaculoase, dar nu îl pot pune pe lista preferinţelor. E adevărat că sunt abia la început, dar nu m-a atras aşa cum m-aş fi aşteptat. Pe locul întâi râmăne Elder Sign, şi pe locul doi aş pune, surprinzător, Catan. Dar versiunea cu addon-ul de cavaleri. A fost oricum o experienţă, s-ar putea să mai încerc şi altceva din universul Warhammer dacă mai am ocazia. Să vedem. 

Poate fi cumpărat de la GamesStop.ro. Preţul - 230 lei.

Foto: http://boardgamegeek.com

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...