27 Jun 2011

Eileen Connolly: Tarot. Manual de initiere

Initial am crezut ca este doar o alta introducere in Tarot si am luat-o mai mult pentru colectie, mai ales ca era o aparitie recenta in limba romana. In treacat fie spus, daca in urma cu zece ani titlurile de gen erau o raritate in Romania (cred ca deschizator de drumuri a fost editura Nemira, cu prima editie din cartea lui Marcel Picard, aparuta undeva prin 1995) in ultima perioada am gasit tot mai multe lucrari despre Tarot. Ceea ce nu poate decat sa ma bucure. Auzisem vag de Eileen Connolly ca un nume reputat in domeniu, dar nu citisem nimic de ea. Asa ca volumul a ajuns langa celelalte, si l-am citit, in sfarsit, abia de curand. Si a fost o mare surpriza. Ma temusem de o carte care sa recicleze informatii deja cunoscute, sa compileze in extenso din varii surse, si la final sa ofere interpretari si concluzii vecine cu diletantismul si aberatia. Destule dintre titlurile pe subiect se incadreaza in aceasta categorie. 

Dimpotriva. Cartea lui Eileen Connolly este un manual exhaustiv de Tarot, ce prezinta detaliat toate informatiile necesare, atat pentru incepatori, cat si pentru avansati. Mai mult, foloseste pachetul Rider Waite, unul dintre cele mai cunoscute si care a dat nastere unei lungi generatii de copii si adaptari. Dupa un capitol introductiv - foarte scurt istoric, prezentarea generala a arcanelor, instrumente auxiliare necesare pentru etalari, personalizarea energetica a pachetului, jurnalul personal (poate cel mai important) - sunt prezentate in linii generale arcanele minore, impartite in bate, cupe, spade si monede, cu un capitol special acordat cartilor de curte. Inca din prima parte se insista pe legatura intre Tarot si Kabbala, si, trebuie sa recunosc, este una dintre cele mai clare si mai bine scrise lucrari pe aceasta tema. Un capitol similar este dedicat arcanelor majore, insistandu-se mai putin pe aspectul pur practic, de decriptare, cat pe cel de invatare si familiarizare ezoterica.



O precizare interesanta este sensul arcanelor rasturnate la etalare. Spre deosebire de alti specialisti, Eileen Connolly nu le acorda din start un sens negativ, nici nu recomanda ca acestea sa fie pur si simplu intoarse, iar interpretarea continuata. Potrivit ei, sensul unei arcane rasturnate poate fi nu opus, ci radical diferit de cel al arcanei "pozitive", ceea ce duce la 156 de sensuri de baza pentru un pachet complet de 78 de carti. O alta noutate este introducerea conceptului de Mentori Minori, de Curte si Majori in arhitectura Tarotului, care nu sunt semnificantii din alte interpretari (de regula o carte de curte) ci chiar cele 78 de arcane. 

Cea mai mare si, pana la urma, imediat utila parte a cartii este cea dedicata interpretarii cartilor, debutand cu arcanele minore pe suite, cartile de curte si terminand cu cele majore. Sensurile si interpretarii fiecarei carti sunt prezentate conform schemei Cheia(arcana normala)/Cheia inversa(arcana rasturnata)/Formula mnemotehnica (pentru fiecare)/Sensuri generale (pentru ambele pozitii)/Schema comparativa/Divinatie profunda. Cheile pot fi utilizate pentru interpretarile simple, pentru divinatia comuna, desi termenul poate parea fortat, si sunt unele dintre cele mai clare, concise si usor de utilizat din cate am citit. Fiecare arcana are si ilustratia cartii, Rider Waite, din pacate de format mic si alb-negru, destul de neclara, poate singurul aspect slab al cartii. Interesante sunt si interpretarile ezoterice care insotesc arcanele majore, n-am gasit asa ceva in prea multe titluri pe subiect. 

Ultima parte, cea pur practica, este dedicata etalarilor pentru divinatie. In afara aspectelor de pregatire a divinatiei - cum se amesteca arcanele, cum se etaleaza, cum se pregateste atmosfera si cum se formuleaza intrebarea - este si capitolul cel mai sarac in exemple de etalari, cea mai cunoscuta fiind crucea celtica. Dar daca modelele de etalari sunt putine, sunt prezentate impresionant de detaliat, cu numeroase amanunte cu siguranta inedite, ca un workshop de gen. Insa alte tipuri de etalari se pot gasi in alte surse, si pana la urma, se pot inventa dupa acumularea unei experiente solide, asa ca nu este o problema. 

Dintre toate cartile despre Tarot publicate in romana aceasta este, cu siguranta, cea mai buna. Bogatia informatiilor, structura de manual, stilul de prezentare ce imbina elementele ezoterice cu cele pur practice, faptul ca se bazeaza pe unul dintre cele mai cunoscute pachete de Tarot (Rider Waite) fac din cartea lui Eileen Connolly mai mult decat o recomandare. Este chiar obligatorie, fie ca esti interesat de divinatie, fie pur si simplu de imaginarul mitologic superb construit in jurul Tarot-ului.  

5 comments:

Anonymous said...

Pai misto! In cazul asta nu pot decat sa ma bucur. Tocmai ce mi-am luat-o si eu si nici nu stiam ce si cum... mi-au trecut mai multe carti prin mana, unele chiar frumos coloarte si cu pagini lucioase. Dar intamplarea a facut sa zic "pe asta!". E prima mea carte despre tarot,chiar daca nu am inca nici cartile de tarot. :) Thanks pentru recenzie! Chiar eram curioasa.

Cinabru said...

Este o carte buna, mai ales pentru inceput are tot ce iti trebuie. De carti, nu mai stiu exact ce se gaseste si unde, dar presupun ca pe online se gaseste ceva. Ti-as recomanda un pachet de Marsilia, sincer, mi se pare cel mai bun la inceput, dar depinde ce iti place si cu ce te simti bine.

Etalari online said...

In primul rand felicitari pentru blog si pentru articol
Eu ti-as recomanda un pachet Toth daca-ti place tarotul sau macar un Rider-Wayte . iar aici gasesti toth online ( si cateva etalari tarot) http://tarot.dragon-talisman.com

Cinabru said...

Multumesc. Un Rider-Waite urmeaza sa iau, in ultimul timp a fost unul dintre hobby-urile un pic abandonate. Un Toth am, si e bun. Chiar, ar trebui sa fac o prezentare a mini-colectiei, e o idee.

Etalari online said...

Abia astept sa-l citesc

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...